woensdag, 06 april 2016 17:12

Alliander

Vrz,

bij het netbedrijf Alliander is men niet vies van constructies. Constructies om bestuurders ruimhartig te belonen en de duurzame energie agenda stiekem financieel een extra duwtje te geven.
Heel sluw heeft het top bestuur zich zodanig gepositioneerd dat zij niet vallen onder de Wet Normering Topinkomens, afgekort de WNT. Met als gevolg dat de Provinciale Staten hoog en laag kunnen springen om de topinkomens terug te snoeien naar acceptabel maatschappelijk niveau, maar wettelijk gezien geen poot hebben om op te staan.

Het enige wat rest is een moreel appèl. Het is dan ook opvallend dat juist het CDA hierover wilt debatteren. Want was het niet juist het CDA die zowel in de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer tegen de WNT 2 heeft gestemd? Voor de bühne wordt er nu een debat gehouden, terwijl men op nationaal niveau gewoon het feestje door wil laten gaan.

Want, vrz, zijn het niet deze topbestuurders die de duurzame energie agenda enthousiast mede uitrollen?
Een agenda waar zowel het CDA, als de PVDA groot fan van is.
En laten niet deze topbestuurders op slinkse wijze de gebonden consumenten mee betalen aan de commerciële avonturen van Alliander?

De PVV fractie was dan ook aangenaam verrast door de motie van het CDA en de PVDA. Wij zullen deze motie dan ook steunen. En zelf mede indienen.

Vrz, de commerciële Alliander dochters blijven in leven door de gereguleerde opbrengsten van het netbeheer en drukken zo particuliere bedrijven uit de markt, hetgeen investeringen van particulier geld in deze sector belemmerd.
Het is niet inzichtelijk wat iedere dochter afzonderlijk presteert, daar de financiële gegevens op één hoop worden gegooid.

Vrz, ik zal het een en ander nader toelichten.
Het netbeheer is de kip met de gouden eieren, die de commerciële dochters rijkelijk voorziet van financiële middelen. Concreet schuift het netbeheer de commerciële poot 329 miljoen  (slechts 112 miljoen zijn externe opbrengsten) toe middels interne verrekeningen, verrekeningen op basis van onderlinge verrekenprijzen. Hoe deze verrekenprijzen tot stand komen, is totaal niet inzichtelijk. Het is een soort prijzencircus, er wordt gegoocheld en gejongleerd.

Vrz, met een moeder als Alliander is het uit de markt drukken van concurrenten een fluitje van een cent.
Een praktijk voorbeeld: Allego.
Allego realiseert en onderhoudt niet alleen laadpalen voor elektrische voertuigen, maar financiert deze ook. Mooi voor de armlastige gemeenten die zo toch hun energie transitie kunnen uitvoeren op kosten van gebonden consumenten, die geen keuze hebben.
Soms worden er zelfs laadpalen gratis geïnstalleerd bij wegrestaurants en winkelketels.
Maar ja, vrz, iedereen weet, niets is gratis....Hup gewoon een paar extra euro op de energie rekening.
(Alliander heeft voor Allego een artikel 403 verklaring afgegeven. Hiermee staat Alliander garant voor de schulden van Allego.(fiscale eenheid))

Vrz, blijkbaar is dit nog niet genoeg voor Allego om het te redden, want Alliander gooit nog een wapen in de strijd: het traag uitvoeren van de kerntaak inzake aanvragen van net aansluitingen van de concurrenten van dochterlief.
Voor b.v. de concurrent Fastned zijn 21 van de 24 aansluitingen buiten de wettelijke termijn van 18 weken gerealiseerd.  Overschrijding 1-58 weken! Met een gemiddelde van 11 weken overschrijding.
Dit is ronduit een wanprestatie.
Vrz, de PVV fractie is van mening dat Alliander haar kerntaken deugdelijk moet uitvoeren, volgens de afgesproken regels. De vraag aan GS is dan ook om dit verzoek onder de aandacht te brengen bij de aandeelhouders vergadering. Graag een reactie van de gedeputeerde.

Maar vrz, er is toch ook een toezichthouder? Ja, de ACM. En wat doet de ACM in deze?
Bitter weinig. De ACM is financieel afhankelijk van het ministerie van Economische zaken, die ook weer op haar beurt belast is met het uitrollen van de duurzame energie transitie.  En zo is de circel weer rond.

Vrz, ik rond af. Argeloze consumenten betalen mee aan topsalarissen, concurrentievervalsing en een veel te hoge energie rekening.
Dan durft het college ook nog te zeggen dat zij bezorgd is, dat als deze topsalarissen worden terug gebracht tot ministersniveau, er geen vaardige bestuurders zich meer willen verbinden aan Alliander.
Vrz, is dit nu een schoffering voor de ministers? Zijn dat dan sullen die een bestuursbaan nemen op top niveau voor zo'n beloning? Of is het moeilijk om bestuurders voor Alliander te krijgen die voor een dergelijke beloning de consumenten willen belazeren?

(Aan gegeven werd door het CDA dat het wetsvoorstel niet nauwkeurig behandeld was. Onzin. Doorlooptijd TK 4 maanden, EK 2 maanden. Er was voldoende tijd.)

(De commerciële activiteiten kosten in 2015 329 miljoen.(interne opbrengsten) en genereren slechts 112 (waarvan 37 mjn in butenland) miljoen extern.(interne kosten worden ge-elimineerd en drukken op de winst)
Deze kosten worden ook veroorzaakt door dochterbedrijven in het buitenland. De buitenlandse externe opbrengst is slechts 37 miljoen.
Kortom de commerciële activiteiten in binnen en buitenland worden op de been gehouden door gereguleerde activiteiten.)

1998 keer gelezen