Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 75 niet laden

vrijdag, 14 september 2012 05:30

Geknoei met dubbel paspoort

Bronvermelding: De Telegraaf

door Bart Mos en Dennis Naaktgeboren
AMSTERDAM, vrijdag Kinderen van een Turkse vader of moeder krijgen in ons land ten onrechte automatisch een dubbele nationaliteit opgespeld. Gemeenten springen veel te slordig om met het Turks recht.

Dat concludeert onderzoeksbureau Kafi Integrity na onderzoek naar de dubbele nationaliteit van PVV-Statenlid Kouwenberg. Zij werd verrast toen ze voor haar installatie van de gemeente Arnhem een uittreksel uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) kreeg overhandigd, waarop stond dat ze zowel een Nederlandse als een Turkse nationaliteit had. De kwestie lag extreem gevoelig, vooral omdat PVV-leider Wilders ferm tegenstander is van de dubbele nationaliteit.

Kouwenberg heeft haar dubbele nationaliteit nu met succes aangevochten. Arnhem erkende deze week fout gehandeld te hebben na een gesprek met het Turks consulaat. Dat gaf in een gesprek aan dat 'het Turks recht onjuist is toegepast'. "Volgens Turks recht kan zonder documenten niet worden aangenomen dat een persoon de Turkse nationaliteit bezit", zo schrijft de clustermanager Publieke Dienstverlening in een brief namens het college. "Het Turks recht vereist dat registratie plaatsvindt. Zonder registratie heeft iemand niet de Turkse nationaliteit."

Die uitleg, dat gemeenten gewoon aannemen dat er sprake is van een dubbele nationaliteit, zou voor veel meer zaken gevolgen kunnen hebben. De afgelopen jaren doken er immers herhaaldelijk verhalen op van ouders wiens kind tegen hun zin met een dubbele nationaliteit in het GBA werd opgenomen. Daarbij werd door gemeenten altijd naar Turkije gewezen. "De nationaliteit wordt bepaald door de nationale wetgeving van het land van herkomst", stelt ook een woordvoerster van minister Spies (Binnenlandse Zaken). "Het GBA registreert alleen maar."

Het onderzoek van Kafi Integrity toont verder aan dat de controle van nieuwe statenleden door de Provinciale Staten in Gelderland aan alle kanten rammelt .

Zo constateert het bureau, dat zich liet bijstaan door de Groningse hoogleraar staatsrecht prof. mr. Douwe Jan Elzinga, dat een deel van de huidige Statenleden bij hun benoeming de nationaliteit heeft mogen aantonen met een kopie van hun paspoort, in plaats van met het in de wet vereiste uittreksel van de gemeentelijke administratie. De hoogleraar noemt deze methode onacceptabel, aangezien het vrij eenvoudig is om een paspoort, en al helemaal een kopie daarvan, te vervalsen. "Een evidente procedurefout", aldus prof. Elzinga.

In hun conclusies stelt het onderzoeksbureau daarom dat er aanvullend onderzoek verricht dient te worden naar de juridische waarde van de toelating van nieuw benoemde leden. Mocht dat verkeerd uitpakken, dan kunnen er volgens het bureau zelfs vraagtekens gesteld worden bij de rechtsgeldigheid van besluiten die de Provinciale Staten van Gelderland in de afgelopen tijd heeft genomen.

Klik hier om het bericht op Telegraaf.nl te lezen

2001 keer gelezen