dinsdag, 02 juni 2020 09:42

COVID overbrugging en herstel

Bijdrage Marjolein Faber 27-05-2020

Vrz,
Als we de berichten allemaal moeten geloven sjouwen van crisis naar crisis. De klimaatcrisis, de stikstof crisis en nu de Corona crisis.
En wat hebben deze vermeende crisissen gemeen?
De rode draad is dat de overheid ze allemaal erger maakt.

Vrz, het college maakt maar liefst €50 miljoen vrij om Gelderland door de Corona crisis te slepen. Het zou gaan om tijdelijke maatregelen. Maar hoe tijdelijk is het als de anderhalve meter maatschappij het nieuwe normaal wordt?
En het is juist die anderhalve meter die fnuikend is voor maatschappij én economie.
Mensen zijn geen solitaire wezens en hebben schreeuwend behoefte aan menselijke contacten.
Nu al kwijnen niet alleen de ouderen weg , maar ook alleenwonenden jongeren.

Het college wil o.a. de culturele sector, de horeca, toerisme en het MKB met dit pakket maatregelen steunen. Klinkt sympathiek, maar hoe realistisch is het?

Vrz, de culturele sector die sowieso al afhankelijk is van het subsidieinfuus, ligt op apegapen en heeft nieuwe financiële injectie nodig. Maar hoe kan b.v. een theater overleven als de zaal maar voor 20% gevuld kan zijn?
Vrz, de horeca, die wél mogelijkheden heeft om inkomsten te genereren, via de buiten terrassen, mogen niet twee dagen eerder open. Hen wordt de kans ontnomen om een mooie omzet te draaien in het pinksterweekend.
En wat voor een zin heeft het om het toerisme te stimuleren als je de parkeerplaatsen in het bos en aan de strandjes afsluit. Gun die mensen gewoon hun pleziertjes buiten. Onderzoek wijst uit dat de kans op besmetting in de buitenlucht vrijwel nihil is.
Gooi die buitenactiviteiten open! Zodat dat deel van de ondernemers weer zelf hun broek op kunnen houden. Dat doen zij liever dan hun hand op houden bij de overheid. Het zijn niet voor niets ondernemers! Maar hoe geloofwaardig is de overheid, die eerst zelf de problemen groter maakt en ze vervolgens wil verzachten? Of wil de overheid hen juist afhankelijk maken met subsidies en leningen? Menig socialistisch hart gaat immers harder kloppen bij de gedachte aan een maakbare samenleving.

Vrz, het college geeft zelf aan daar waar de versoepeling van de maatregelen plaatsvindt veert de economie iets op. En dat het steeds zichtbaarder wordt dat de brede welvaart zoals inkomen, leefbaarheid,cultuur, wonen etc. geraakt wordt.
Een open deur! Het is zo klaar als een klontje: de weg naar de uitgang ligt in versoepeling.
Dat weet het college ook donders goed. Zij geeft immers zelf aan de maatregelen eindigen als de belemmeringen eindigen.
Maar er zijn nu al meer mogelijkheden dan er benut worden.
Maar ja, wat moet je verwachten van een Gelders parlement waarvan het overgrote deel geeneens de gang naar het provinciehuis durft te maken?

Vrz, ik rond af.
Die €50 miljoen zou de pijn moeten verzachten. Maar zolang het nieuwe normaal niet gezien wordt als abnormaal, laten we heel veel bedrijven en zzp-ers een langzame pijnlijke dood sterven en laten we heel veel mensen wegzakken in een contactarm isolement.
Het uitgeven van €50 miljoen is een vorm van symptoom bestrijding en draagt bitter weinig bij zolang de bereidheid ontbreekt om gebruik te maken van de mogelijkheden die er al zijn.

217 keer gelezen