Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 75 niet laden

woensdag, 28 september 2011 00:00

Ontwikkeling schaalgrootte Gelderse veehouderij

Voorzitter,

Allereerst moet mij van het hart dat ik de afgelopen dagen met een naar gevoel mijn mailbox heb moeten openen. Dagelijks stroomden de mailtjes van verontruste bewoners van diverse LOG's binnen. Zij dachten dat vandaag een beslissing zou worden genomen over de LOG's. Helaas niets is minder waar.

Als dat wel aan de orde was geweest had mijn fractie fel weerstand getoond tegen deze verschrikkelijke plannen. Plannen die ervoor zorgen dat buurtschappen uit elkaar worden gehaald en die oneerlijke concurrentie in de hand werken.

Maar helaas, dit gebeurt vandaag niet. Simpelweg omdat het debat gaat over megastallen en we geen knoop doorhakken over de LOG's. Ik hoor graag van de gedeputeerde of hij op de hoogte is van een eventuele miscommunicatie over dit onderwerp naar de bewoners van de LOG's.

Dan terug naar de notitie. In de media wordt gesproken over megabedrijven, evenals aan de keukentafel van een boerengezin en dus is ook hier in de Staten. Gedeputeerde Staten praat liever over de 'ontwikkeling in de schaalgrootte van de veehouderij' in het algemeen, maar natuurlijk is dit gewoon het 'megastallendebat'. Ik neem ook aan dat Gedeputeerde Staten het woord megastal niet weglaat om zaken rooskleuriger te maken.

Landelijk gezien werden probleemwijken ineens prachtwijken. En werden allochtonen, nieuwe Nederlanders. Laten we in Gelderland, in dit geval, gewoon de koe bij de hoorns vatten.

De PVV is zoals u ondertussen weet altijd tegenstander geweest van de megabedrijven. Niet vanwege het linkse argument van dierwelzijn, megastallen voldoen immers net als de kleinere stallen aan de welzijnseisen en het dierwelzijn is er dus nooit minder dan in kleine stallen.

Vraag het een doorsnee boerengezin. Vraag het een doorsnee plattelandsbewoner. Vraag het desnoods aan een boer met een CDA verkiezingsbord in de tuin.

Allen zullen zij antwoorden dat ze geen megabedrijven of megastallen willen hebben.

En dat is ook niet zo gek. De kleine en middelgrote bedrijven zijn anno 2011 nog steeds de ruggengraat van de agrarische sector, en juist deze groep loopt groot gevaar. Zij kunnen namelijk niet voor een kostprijs produceren die net zo laag is als de grote, grote buurman.

Bovendien is Nederland een klein land en moeten we zeer zuinig zijn met de ruimte die we hebben. Ook Gelderland, als prachtige provincie met het kleinschalige, let wel: kleinschalige, landschap. Het is ook niet voor niets dat Gelderland zo populair is onder toeristen.

Megabedrijven passen niet in dit landschap. U kunt zeggen, het is een kwestie van smaak.

Maar hoe kan Gedeputeerde Staten de Gelderse burger nog uitleggen, dat wij jaarlijks vele miljoenen steken in het aanleggen van natuur, het onderhouden van gebieden en daarnaast wel gigantische stallen laten bouwen? De PVV kan dit in ieder geval niet.

We zijn op een punt aangekomen waarbij we onszelf moeten afvragen welke weg we in slaan. Gunnen we de kleine en middelgrote agrarische bedrijven nog een toekomst? Wat de PVV fractie betreft: zeker!

Wij komen op voor de grote groep boeren die zichzelf weggeconcurreerd zien worden. Wij komen op de voor de kleine buurtschappen die niet zitten de wachten op een stal met duizenden dieren. Wij komen op voor iedereen die de Gelderse veehouderij een warm hart toe draagt, maar ook ziet dat er paal en perk moet worden gesteld.

Ik hoop dat Gedeputeerde Staten dit ook gaan doen.

Ik dank u voor uw aandacht.

2176 keer gelezen