Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 75 niet laden

woensdag, 28 september 2011 00:00

Reactie Trajectnota/MER doortrekking A15 en afspraken financiering

Voorzitter,

De PVV is altijd voorstander geweest van het doortrekken van de A15. De knelpunten bij Duiven, Velperbroek, Waterberg, Grijsoord, Heteren, Valburg, Pleij (eigenlijk best een lange lijst als je er goed over nadenkt) verdwijnen niet als sneeuw voor de zon, maar een doorgetrokken A15 zorgt wel voor een flinke verbetering. Een verbetering overigens, waar duizenden Gelderlanders al tientallen jaren om vragen. We zijn daarom zeer blij dat een belangrijk punt uit ons verkiezingsprogramma gerealiseerd gaat worden.

De huidige tracékeuze (variant Noord) zoals Gedeputeerde Staten die heeft voorgesteld, heeft ook onze voorkeur. Maar... daar plaatsen we wel 2 hele grote kanttekeningen bij.

Ten eerste heeft een tunnel onze voorkeur boven een brug, maar de meerkosten zijn € 210 miljoen en dat wordt ons te gortig. Je kan in een tijd van financiële crisis waarin Henk en Ingrid jaar in jaar uit er op achter uit gaan, niet vragen om zoveel belastinggeld extra uit te geven voor een tunnel in plaats van een brug. We zetten echter onze vraagtekens bij de meerkosten, en hebben Gedeputeerde Staten gevraagd dit nog eens na te rekenen. Die tunnel moet(veel) goedkoper kunnen.

De brug begint voor het Pannerdens kanaal en eindigt aan de andere kant van de Rijn. Die brug kunnen we straks dus bijna vanuit het Huis de Provincie zien liggen. Tegelijkertijd wordt het stuk tussen Duiven en Zevenaar verdiept aangelegd voor zo'n € 145 miljoen extra, in verband met milieu, woon– en leefomgevingsaspecten. Wij vinden het absurd dat half Gelderland wordt ontsiert door een enorme burg om vervolgens 3 kilometer verderop voor € 145 miljoen aan symboolpolitiek te besteden.

Wij stellen voor om de verdieping te schrappen en er een geluidswerend talud naast te leggen. Deze bezuiniging kan vervolgens gebruikt worden om een tunnel aan te leggen, voor veel lagere meerkosten als ons nu wordt voorgeschoteld. Als een tunnel voor de prijs van een brug of iets meer als de prijs van een burg niet haalbaar is dan is dat jammer, maar dan hebben we de tunnel in ieder geval een kans gegeven. Voor wat betreft de verdieping; daar zullen we sowieso geen steun aan geven. Het beperken van de overlast tussen Duiven en Zevenaar kan veel voordeliger en veel efficiënter. De financiering voor de tolheffing is wat ons betreft eindig. Volgens de huidige stand van zaken zou € 282,5 miljoen moeten worden opgehoest door de automobilist. Als dit bedrag in zijn geheel is voldaan, dan moet de tolheffing ook beëindigt worden. Ondertussen heb ik begrepen dat Gedupteerde Staten zich hiertoe ook heeft verplicht. Mocht dat niet zo zijn dan hoor ik dat graag.

Ik dank u voor uw aandacht.

2207 keer gelezen