Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 75 niet laden

dinsdag, 28 februari 2012 23:00

Investeringsstrategie Cultuur en Cultuur Historie

Voorzitter,

Daar sta je dan, als cultuurbarbaar van de Gelderse PVV. Maar hoe harder links Nederland dat roept, hoe bewuster ik de keuzes maak. De afgelopen tijd is het woord cultuurbarbaar voor mij een soort geuzennaam geworden. Een titel wat voor de PVV betekent dat je durft te bezuinigen op plekken waar de PvdA en D66 dat niet durven. Het betekent ook dat je prioriteiten durft te stellen, omdat we nu eenmaal minder geld te besteden hebben.

Nu we het toch hebben over cultuurhistorie wil ik u allen mee terugnemen naar het jaar 2005. Een jaar dat niemand hier ooit zal vergeten. Het was een verschrikkelijke tijd zonder samenhang, zonder kunst, zonder creativiteit. En het ergste: zonder beschaving.

Want dat is wat er volgens links ook nu weer staat te gebeuren. Als we de landelijke bezuinigingen bekijken dan blijkt dat we terug gaan naar het niveau van 2005. In 2005 was het prima leven. Het lijkt wel alsof cultuur en cultuurhistorie iets is wat valt of staat met een handvol subsidie, maar gelukkig is dat niet zo. Cultuur zit in de mensen. Cultuur zit verankerd in onze mooie provincie.

In het stuk wordt aangegeven dat er op dit moment nog geen zekerheid is over de hoogte van alle mogelijke financieringsbronnen voor deze investeringsstrategie. Toch wil Gedeputeerde Staten dat Provinciale Staten alvast instemt met een slordige 10 miljoen euro, om in elk geval snelheid en continuïteit te behouden. Mijn vraag aan de gedeputeerde: Vanwaar al die haast? Waarom niet eerst een en ander beter uitwerken en dan met een sluitend voorstel komen?

U heeft het allemaal kunnen lezen in ons PVV verkiezingsprogramma: Wij zijn trots op de Nederlandse cultuur en tradities en wij willen deze ook beschermen. En dat is ook precies waar ik Gedeputeerde Staten toe oproep: Investeer in het behouden van deze Gelderse identiteit. Blijf inzetten op het renoveren en restaureren van de Gelderse kerken, kastelen en stadsgezichten.

Maar ga alstublieft op uw achterste benen staan als een linkse subsidieslurper komt vragen om miljoenen voor een nieuwe kunstbuurt. U weet wel: een winkelstraat vol subsidietrekkende kunstenaars voor slechts 100 miljoen euro. Dat soort hobbyprojecten mogen ze zelf betalen. Maar ik ben realistisch. Het is de ijdele hoop die ik nog koester omdat de VVD in dit college zit, echter ging deze hoop snel verloren toen ik het voorliggende stuk las.

Laat ik een citaat nemen uit het voorstel: "cultuur en cultuurhistorie hebben waarden in zichzelf: pure schoonheid.. ontspanning.. het onverwachte experiment.. bindend vermogen.. reputatie.. indentiteit.. pluriformiteit.. en reflectie.. Cultuur en cultuurhistorie verrijken, hoe dan ook. Zonder deze waarden van cultuur en cultuurhistorie geen fantasie en bezieling.. ontwikkeling.. gedeelte trots en identiteit.. vernieuwing.. en vooruitgang." Einde citaat.

Het lijkt wel alsof D66 gedeputeerde voor cultuur mevrouw Traag dezelfde schrijver in de arm heeft genomen als haar partijleider dhr. Pechtold. Hij kwam onlangs vanuit het mistige midden met een brouwseltje over de PVV achterban. Niet zelf geschreven uiteraard, maar geschreven door Bart Snels, de woordvoerder van Groenlinkser Femke Halsema.

Het zou een hoop verklaren. Het stuk belichaamt de door de PvdA en D66 zo gewenste cultuurinvestering wat in het coalitieakkoord moest komen. Een gemiddelde VVD'er zou toch een maagkanteling moeten krijgen bij het doorspitten van dit stuk.

Wie in Gelderland makkelijk wil verdienen moet een boekje schrijven over de Romeinen, een foldertje uitbrengen over een oude stadswal of gewoon een fotoboek over een plattelandsbuurt uitbrengen. Gemiddeld genomen toch goed voor zo'n 4.500 euro per uitgave.

Maar Gedeputeerde Staten zou de keuze moeten maken om heel fors te hakken in dit culturele drama. En op zich heb ik daar wel vertrouwen in, want het afgelopen jaar is wel gebleken dat Gedeputeerde Staten prima op het laatste moment kan snijden in de uitgaven, ik denk bijvoorbeeld aan de bibliobus.

Die snoeiharde en misplaatste bezuiniging heeft de PvdA fractie onder druk gezet. Het is daarom ook wel begrijpelijk dat zij vandaag een doekje voor het bloeden krijgt. Ook de D66 Statenleden kunnen grijnzend dit onderwerp behandelen. Zij kregen al hun felbegeerde 30 miljoen, ik herhaal: 30 miljoen, om te investeren in cultuur. Wat mij betreft de grootste fout van dit college tot nu toe. Dertig miljoen; dat zijn heel wat ritten met de dienstauto van Arnhem naar Zwolle.

De PVV fractie kon tot nu toe altijd begrip opbrengen voor de argumenten van Gedeputeerde Staten dat er streng bezuinigd moet worden, mede vanwege de economische crisis. Maar met dit stuk zaagt Gedeputeerde Staten alle poten onder dat argument weg. Voordat Gedeputeerde Staten weer aan de PVV vraagt om in te stemmen met bezuinigen die de burgers echt raken, kijkt u eerst gedeputeerde Traag maar aan. Zij zit stiekem nog op een schatkist.

Voordat ik afrond nog een vraag aan gedeputeerde Traag. Kan de gedeputeerde de PVV fractie verzekeren dat bij iedere uitgegeven cultuursubsidie er achteraf streng getoetst wordt of de subsidie ook aan het afgesproken project of doel is uitgegeven. En indien dat niet het geval is, het bedrag terugvorderen?

Tot slot. De PVV kan niet instemmen met het voorliggende stuk. Wij vragen met klem aan de VVD fractie om zich ook tegen dit stuk uit te spreken. Laat uw liberale hart spreken en buig niet voor de socialisten in deze coalitie.

Ik dank u voor uw aandacht.

2443 keer gelezen