Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 75 niet laden

woensdag, 27 juni 2012 00:00

Beschikbaar stellen van 3,500.000 voor ‘Vitale landbouw’

Voorzitter,

We kunnen er niet genoeg over spreken; Landbouw. Goed voor zo'n 12.500 bedrijven alleen al in Gelderland. Niet alleen de reguliere landbouw verdient onze aandacht, maar zeker ook de multifunctionele landbouw. Zorgboerderijen, agrarische kinderopvang, boerderijcampings, boerderijwinkels; Het is geen noviteit meer, het is een sector van belang geworden.

Voorzitter, een groot deel van het Gelderse landoppervlak is in gebruik door agrariërs. De noodzaak om hier goed mee om te gaan is er dus wel degelijk. En voorzitter, eerlijk is eerlijk. Als het gaat om landbouw dan is het college op de goede weg en krijgt het regelmatig steun van de PVV fractie. Let wel; op het gebied van landbouw.

Qua natuurbeleid doet het me denken aan een PvdA light programma en u kunt zich wellicht voorstellen dat dit de PVV fractie alles behalve vrolijk gestemd maakt.

Voorzitter, het voorstel is opgesplitst in twee onderdelen. Deel A behelst het verplaatsen van bedrijven in de grondgebonden veehouderij. Voorzitter, dit raakt een principieel punt van het PVV gedachtegoed.

Wij zijn van mening dat de overheid nooit een bedrijf dient te verplaatsen. Geen bakker, geen fietsenmaker, geen bloemenwinkel en zeker geen agrariër. Iedere Gelderse ondernemer dient zich te mogen vestigen en blijven zitten op de plek waar hij of zij dat wil. Dat is een stukje ondernemersvrijheid dat wij hoog in ons PVV vaandel hebben staan. Het verplaatsen van bedrijven vinden wij een kwalijke zaak, vanwege het principiële punt, maar zeker ook vanwege de torenhoge kosten.

Voorzitter, het liefst had de PVV het hele natuurbeleid op de schop genomen en bureaucratische gedrochten als de EHS en Natura2000 de nek om gedraaid. Maar ik ben realistisch genoeg om te bedenken dat dit niet morgen gerealiseerd zal zijn en dus mogen de boeren niet de dupe worden. Het verplaatsen zal tot die dag dus een bittere noodzaak zijn, om ervoor te zorgen dat de agrariërs in ieder geval een toekomst kunnen houden.

Voorzitter, de landbouwstructuurverbetering is een onderwerp wat in Gelderland erg belangrijk is. Het zorgt ervoor dat bedrijven kunnen blijven verkavelen waardoor vele positieve punten worden bereikt; Minder landbouwverkeer, meer weidegang en speciaal voor de linkse liefhebbers; Minder CO2 uitstoot. Ik zou zeggen: Voor ieder wat wils.

Voorzitter, ik heb vernomen dat het proces rondom verkaveling al vaker dan vandaag heeft stilgelegen vanwege het bereiken van de bodem van het budget. O.a. LTO Noord geeft aan dat dit moet worden voorkomen door op tijd te handelen en nauwlettend het proces in de gaten te houden. Namens de PVV dien ik daarom de volgende motie in.

Voorzitter, de Partij voor de Vrijheid zal, zij het met een kanttekening bij deel A, instemmen met dit voorstel.

Ik dank u voor uw aandacht.

13713 keer gelezen