woensdag, 07 oktober 2015 11:47

Asielzoekerscentra (bestemmingsplannen)

Voorzitter,
Overal in het land schieten asielzoekerscentra als paddenstoelen uit de grond – ook in Gelderland. De misplaatste zogenaamde Nederlandse 'gastvrijheid' is treurig. Maar weet u wat óók treurig is? De ondankbaarheid van vele gelukszoekers. Hoe zit het met het opvangkamp op Heumensoord in deze provincie, dat plaats biedt voor maximaal 3.000 gelukszoekers? Degenen die daar opgevangen worden, zijn boos: zij klagen over de inrichting van de slaappaviljoens; zij klagen over gebrek aan privacy; zij klagen over stank. Het ruikt er naar hout – en er zouden voor de vrouwen te weinig gordijnen zijn om hun niqab, een islamitische gezichtsbedekkende sluier, af te doen. U merkt het: in Heumensoord wordt hard aan de inburgering gewerkt – maar niet heus.

Bovendien worden er 'maar liefst' acht personen in één ruimte geplaatst, en dat vinden de gelukszoekers niet zo leuk, want veel te veel. Ook vinden zij het hier veel te koud. Tja, wie niet... En verder klagen zij over ontbrekende deuren en te grote kieren tussen de doucheschotten – ja, écht. Hoe bedenk je het? Uit ontevredenheid – beter gezegd: uit ondankbaarheid verlieten tientallen gelukszoekers Heumensoord om zogezegd terug te keren naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Later keerden zij toch maar weer naar Heumensoord terug. De PVV zegt tegen hen: jullie worden hier, helaas, met open armen ontvangen – en het is allemaal niet goed genoeg? Prima, ga maar weg, ga maar terug – maar dan wel terug naar het land van herkomst.

Voorzitter,
Mijn collega's, mevrouw Faber en de heer Venema, en ik waren donderdag 24 september op een inspreekavond in Wezep, een klein dorp waar de gemeente dolgraag een asielzoekerscentrum voor 600 gelukszoekers wil plaatsen. De PVV kan de overige partijen van harte aanbevelen óók eens naar een dergelijke bijeenkomst te gaan om te ervaren wat er onder de burgers zoal leeft. En wát er leeft, is niet mals. Waar andere partijen liever wegkijken, komt de PVV op voor de burgers die niet zitten te wachten op een asielzoekerscentrum om de hoek. Nee, burgers zitten niet te wachten op de ondankbaarheid van gelukszoekers zoals op Heumensoord. De burgers zitten ook niet te wachten op overlast en criminaliteit, en ook niet op massale vechtpartijen zoals enkele dagen geleden in Drachten. En dat er, ook slechts enkele dagen terug, een achttienjarig meisje door drie bewoners van een asielzoekerscentrum in Almere is aangerand – drie mannen die bovendien al eerder jonge vrouwen hadden lastiggevallen –, nee, ook dáár zitten de burgers niet op te wachten. En terecht. Maar hoezo zouden de gelukszoekers zich ook aanpassen? Gastgezinnen in Apeldoorn die gelukszoekers voor een warme maaltijd uitnodigden, werd geadviseerd alleen kip en rijst te serveren, vooral géén alcohol te schenken en 'gepaste' kleding te dragen – want moslim, want islam. Ja, hoezo aanpassen? De Nederlanders passen zich wel aan; het is gewoon gênant.

Voorzitter,
Burgers maken zich terecht zorgen om hun veiligheid. En, buiten de PVV, niemand die hen serieus neemt. Op de inspreekavond in Wezep waren de aanwezigen bijzonder blij dat de PVV aanwezig was – de enige partij die voor hen opkomt. Wie minder blij waren, waren de aanwezige burgemeester en wethouders. Mijn collega, mevrouw Faber, een gekozen volksvertegenwoordiger, werd zelfs het woord ontnomen. Hoe ondemocratisch wil een mens het hebben! En waarom? Omdat men bang is. Omdat men weet dat de PVV gelijk heeft. Omdat men, tegen de wil van de burgers in, tóch gewoon wil doorgaan met het neerplempen van nóg meer asielzoekerscentra. Ja, hoezo democratie?

Voorzitter,
Ergens een asielzoekerscentrum neerzetten – kan dat zomaar? Nee, natuurlijk niet. Want hoe zit het eigenlijk met de bestemmingsplannen? Terug naar Wezep: daar wil men een asielzoekerscentrum op een camping realiseren. Die camping heeft uiteraard de bestemming recreatie – zo staat in het bestemmingsplan. Hoe zit dat dan? De bestemming wonen staat het bestemmingsplan niet toe. Met andere woorden: een asielzoekerscentrum neerzetten is onder de huidige regels simpelweg onmogelijk. En tóch wordt het getracht. Overheden zijn meester in het opstellen van regels voor de burgers. Wanneer deze regels henzelf echter in hun plannetjes dwarsbomen, moet alles wijken. Op Heumensoord is hetzelfde het geval: ook daar staat het bestemmingsplan een asielzoekerscentrum niet toe. Wat vinden Gedeputeerde Staten hiervan? Zien zij in deze kwestie een rol voor zichzelf weggelegd?

Voorzitter,
Door de jaren heen heeft Gelderland veel tijd, energie en geld in natuur en recreatie gestoken; bestemmingsplannen zijn met zorgvuldigheid opgesteld. Kijk naar Heumensoord! Wat vinden Gedeputeerde Staten ervan dat de komst van asielzoekerscentra dit allemaal in gevaar brengt? Heumensoord is een natuurgebied. Nu is er midden in de bossen, door de komst van het tentenkamp, in een mum van tijd een asfaltweg aangelegd; een gedeelte van het gebied is zelfs verboden terrein geworden. Drinkwaterbedrijf Vitens maakt zich bovendien grote zorgen over de 38 waterwinputten die zich op Heumensoord bevinden: op het terrein zijn zestig tot tachtig olietanks à 1.000 liter geplaatst. Vitens vreest ernstige vervuiling. En als het grondwater verontreinigd raakt? Dan draaien de gemeenten Nijmegen en Heumen op voor de kosten – beter gezegd: de burgers van deze gemeenten. Want zoals altijd zijn de burgers uiteindelijk de dupe.

Voorzitter,
Ik zei het al: door de jaren heen heeft Gelderland veel tijd, energie en geld in natuur en recreatie gestoken. Hoe zit het eigenlijk met de Giro in Gelderland? De bedoeling is dat de spectaculaire beelden van de Giro de hele wereld overgaan, en dat de hele wereld kan zien hoe mooi Gelderland wel is. Dat zou toeristen trekken. Welnu, een kleine tip van de PVV: zorg ervoor dat de Giro vooral níét langs Heumensoord of andere asieltrekpleisters gaat. De beelden zouden weliswaar spectaculair zijn, maar geen toerist die dan nog naar Gelderland wil komen.

Voorzitter,
Tot slot een omroep aan de Gelderse burgers: kom in verzet – democratisch, geweldloos verzet. Gebruik uw rechten die de democratie biedt. Ga naar inspreekavonden; laat uw stem horen. Laat de bestuurders weten dat u het niet langer pikt.

2509 keer gelezen