woensdag, 30 oktober 2019 14:06

Stikstofcrisis

Marjolein Faber
30-10-2019

Vrz,
met de Natura2000 gebieden is er jaren geleden een tijdbom gelegd onder de economie. Toen de PVV fractie in 2011 voor het eerst mee deed met de Provinciale Staten verkiezingen hebben wij hier al diverse malen voor gewaarschuwd.
(verkiezingsprogramma 2011:Tegen Europese bemoeienis in het Gelderse natuurbeleid, dus geen Natura 2000. )

Echter heeft 8 jaar Gelders bestuur van VVD, CDA, PVDA en D66 enthousiast meegewerkt aan het Europese natuurbeleid en heeft bewust schrale Natura 2000 gebieden aangelegd die uiterst gevoelig zijn voor stikstof, waardoor economische bedrijvigheid rondom een Natura2000 gebied aan strikte regels is onderworpen.
De PAS heeft nog enige jaren wat lucht gegeven, maar blijkbaar was dit een doorn in het oog van de milieu activisten. Zo stapte de NGO Mobilisation for Environment (MOB) uit Nijmegen naar de Raad van State, die vervolgens de PAS afschafte.
En zo werd het lont aangestoken ,is de tijdbom afgegaan en ligt de boel plat.
In feite bijt deze NGO van klimaatgekkies in de hand die hen voedt, werkend Nederland.
Vrz, hierdoor zitten bouwvakkers gedwongen werkeloos thuis op de bank, terwijl er een schreeuwend tekort aan huizen is.
Onze boeren die wereldfaam genieten en die produkten leveren van top kwaliteit worden gedwongen om massaal te gaan protesteren om de afbraak van hun succesvolle sector een halt aan te roepen.
Even een paar cijfers. In Nederland werken 170.000 mensen in de agrarische sector. Als we verwerkingsindustrie mee rekenen hebben we het over 810.000 werknemers.
Dit is 9% van de beroepsbevolking.
In 2018 exporteerde deze sector voor €90 miljard! (import 61,4 mjd , saldo 28,8 mjd) Waarom zet dit college dat stad, land en verre oorden afreist, om Gelderse werkgelegenheid te creeeren, de toekomst van onze agrarische sector op de helling?
Vrz, aan de andere kant van de grens kunnen Duitse boeren in de buurt van Nederlandse Natura2000 gebieden gewoon door gaan onder veel soepele regels.
Vrz, als de Duitse boeren dat kunnen, kunnen onze boeren dat ook!
Daarom dien ik namens mijn fractie een motie in met het verzoek aan het college
om de stikstofregels inzake Gelderse Natura2000 gebieden te versoepelen.
Vrz, uiteraard ziet de PVV fractie het liefst de status van de Gelderse Natura2000 gebieden gewijzigd, zodat wij weer vrij zijn om economische activiteiten te ontplooien. Daarom dien ik een tweede motie in met het verzoek aan het college om bij de Minister een verzoek in te dienen tot wijzigen van Natura2000 status van de Gelderse Natura 2000 gebieden, zodat deze gebieden de status Natura 2000 gebied verliest.

1405 keer gelezen